29.01.10 г.

Община Гълъбово

Община Гълъбово се намира в югоизточната част на Горнотракийската низина в област Стара Загора.
Първите сведения за селище Гълъбово датира от ХVІІ-ХVІІІ век., но истинската му биография започва през 1973 г. със строителството на ж.п.линията Търново Сеймен (днес Симеоновгрод)-Нова Загора-Ямбол. Тук, покрай строежа кипи живот и съвсем естествено се появява и първия заселник на бъдещата гара-учителят Иван Арнаудов, който построил магазин за нуждите на работниците. От този малък дюкян и ж.п. гарата се ражда бъдещият град. По това време се откриват: пощенска станция, керамична фабрика,първото училище и читалище.
По-късно Гълъбово свързва завинаги съдбата си с енергийния комплекс "Марица-изток". През 1968 г. Гълъбово е обявено на град. Днес с право го наричат град на миньори и енергетици., защото всичко в него е пречупено през призмата на "Марица-изток".
Община Гълъбово има население 16 034 жители. Селищната мрежа включва 11 населени места - гр.Гълъбово и селата Обручище, 
Медникарово, Искрица, Мъдрец, Главан, Помощник, Априлово, Мусачево, Разделна и Великово.
Градът разполага с РПУ, Районен съд и прокуратура, модерен търговски център и др.
Сега общинска администрация е в нова сграда, модерно обзаведена, съвременна и уютна. Разполага и с Общински център за услуги и информация, където може да се платяят и местните данъци и такси.   
Празникът на град Гълъбово-27 август, а песента "Гълъбови ята" е химн.
Сайт на Община Гълъбово - http://www.galabovo.org/



История

Дом на културата "Енергетик" е открит на 1.ІІ.1968 година. Първоначално той обединява дейността на читалищата в Гълъбово. Непосредствено с отварянето на неговите врати насочва своята работа към развитието на културата и художественото творчество. Дом на културата събира в едно: любовта към книгата-чрез градската библиотеката, обичта към танца, песента и театъра-чрез любителските колективи и школи, а в последните години изградените клубове и курсове за рисуване и английски език, правят културния институт част от динамичния и постоянно променящ се свят около нас с едно по-отворено и любознателно общество. Дом на културата отваря врати в предоставяне на знания, развиване на умения и навици за различните поколения, етноси и социални групи, воден от потребностите и стремежа към по-богата духовност на обществото.
Дом на културата е най-големия културен институт на територията на община Гълъбо. Реализирани са много представления, концертни прояви, срещи. Гостували са известни изпълнители, формации, фолклорни групи като- Лили Иванова, Стоянка Мутафова, Силвия Кацарова, БТР, ансамбъл "Българе", трупата на Нешка Робева, оркестър "Пловдив" , "Конушенската група" и др.
Дом на културата разполага с много добра материално-техническа база:
- зрителна зала с 450 места;
- малка зала със 100 места - за срещи, конференции, камерни прояви и др.
- репетиционна зала
- гримьорни
- озвучителна апаратура
- осветителна техника
За контакти:
Дом на културата "Енергетик"
ул."Тунжа" 1
обл.Стара Загора
6280 гр.Гълъбово
Телефони:
Директор - 0418/6-30-80
Гл.специалист ХТ - 0418/6-21-89
Библиотека -0418/6-20-83  
Благодарим Ви, че посетихте нашия сайт!
Надяваме се, че Ви е бил полезен.
Очакваме Ви отново!